Minulý rok,
zrovna před zkouškovým, jsem objevila všechny ty skvělé zahraniční food blogy a
kouzlo cupcakes. Každý nový recept a fotku jsem považovala skoro za umělecké
dílo a nechápala, jak takovou nádheru může někdo upéct a hlavně potom sníst.
Ničemu jsem ale nerozuměla, nevěděla jsem, co znamená fondant a jak s ním
dělají ty krásné ozdoby, jaké vlastně to barvivo by se mělo používat a proč. Nechápala
jsem, co je tak dobrého na buttercreamu, od malička jsem totiž neměla ráda
máslové krémy (když se ale dobře udělá, vůbec nechutná po másle). A už vůbec
jsem nechápala, jak se může takhle krásně zdobit cukrářským sáčkem a zdobící
špičkou.
Když jsem po nějaké době vymýšlela jméno pro můj blog a blondýnka v kuchyni neprošlo poté, co jsem tento název zadala do google (pokud je vám méně, než 18 let, nezkoušejte to, prosím), vzpomněla jsem si, jak jsem se tenkrát po ránu dívala do zrcadla a viděla takový nic moc cupcake (tedy vlastně muffin) ještě před zdobením. Když jsem pak na sebe nanesla příslušné množství barviček, vypadalo to už trochu jako docela pěkný cupcake. Prostě jsem tenkrát měla místo hlavy cupcake.
Pokusím se vám nyní
trochu přiblížit, jak se cupcakes dělají a co je na ně potřeba. Budou se vám
hodit vždy, když budete chtít být středem pozornosti. Já je občas předávám někde
potají nebo dělám, že vůbec nevím, kde se tam vzaly, Španělky se totiž kolem
nich vždycky sběhnou, hulákají a obdivují je, a to já se pak stydím.
Začneme tedy se základním receptem – vanilkovým. Tím ale nechci říct, že základní znamená nejhorší…to ostatně uvidíte sami.
Pomůcky, které budete potřebovat na pečení:
- Kuchyňský šlehač. Vystačí vám nějaký obyčejný, pokud to ale s pečením berete opravdu vážně, neobejdete se bez KitchenAid. Stojí sice kolem 15 tisíc, ale mají i růžovou s třpytkami!
- Kuchyňskou váhu.
- Plechovou tvarovanou formu nebo jednotlivé silikonové formičky na muffins.
- Papírové košíčky, bílé nebo barevné. Ty barevné se občas při pečení odbarví, protože moc dobře neodolávají tuku.
- Rošt a 4 skleničky na chlazení cupcakes po vyjmutí z trouby a z formiček. Existují také speciální rošty na chlazení nebo můžete použít rošt z mikrovlnné trouby. Cupcakes se na nich chladí, aby papírové košíčky nezvlhly a neodlouply se.
- Na odměření stejných dávek těsta se vám může hodit lžíce na kopečkovou zmrzlinu.
- Cukrářský sáček. Nejpraktičtější a nejvíce hygienické jsou ty jednorázové, ale existují i látkové nebo pogumované.
- Kovové zdobící špičky. Prodává se jich neskutečné množství, kulaté, otevřené hvězdy, zavřené hvězdy, lístkové, květinové… Pro začátek doporučuji 2D a 1M od Wilton.
- Váleček na těsto s nepřilnavým povrchem, budete ho potřebovat na fondant.
- Vykrajovátka na fondant.
Ingredience na pečení 12 vanilkových cupcakes:
- 200 g cukru krupice
- 115 g másla v pokojové teplotě
- 3 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- 1,5 kávové lžičky prášku do pečení
- 120 ml polotučného mléka
- 1 kávová lžička vanilkového extraktu
Jak vidíte, jediná ne úplně běžná
ingredience na základní recept je vanilkový
extrakt. Můžete ho zaměnit za vanilkové aroma nebo vanilkový cukr, ale není
to ono. Vanilkový extrakt totiž obsahuje alkohol a právě díky němu vanilka
uvolní všechny své chuťové složky. Já už se nějaký ten pátek snažím sehnat extrakt
z madagaskarské vanilky od Nielsen-Massey. Až ho seženu, určitě vám řeknu,
jestli to opravdu stojí za to.
Ingredience na základní vanilkový buttercream:
Ingredience na základní vanilkový buttercream:
- 250 g másla v pokojové teplotě
- 325 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce mléka
Ingredience na dekoraci:
- cukrové ozdoby (motýlci, konfety…)
- bílý fondant, který obarvíme gelovým barvivem
- růžový fondant
- cukrové perličky
- jedlé třpytky
Cupcakes můžete ozdobit podle vaší
fantazie, prodává se spoustu cukrových nebo čokoládových ozdob. Také můžete
použít ozdoby z jedlého papíru nebo čokolády.
1.Předehřejeme troubu na 175°C a připravíme
si plech nebo formičky, které vyložíme papírovými košíčky.
2. Prosijeme mouku s kypřícím práškem a
dáme stranou.
3. Šleháme máslo s cukrem, až se spojí, zesvětlá a znásobí svůj objem. Pokud se bojíte, že budou cupcakes suché, můžete zaměnit 25 gramů másla za jednu lžíci oleje.
4. Zašleháme vejce jedno po druhém. Přidáme
polovinu mouky a zašleháme za nižší rychlosti. Přidáme mléko smíchané
s vanilkovým extraktem. Poté
přidáme druhou polovinu mouky a šleháme, dokud není těsto dokonale hladké.
5. Formičky vyložené
papírovými košíčky naplníme do dvou třetin těstem. Pokud použijete jen papírové košíčky bez
formy, cupcake se při pečení rozpleskne. Pokud naplníte do více než dvou
třetin, budete mít spíš muffin a nebude se vám dobře zdobit.
Zatímco se cupcakes pečou, připravíme buttercream:
1. Prosijeme moučkový cukr a dáme stranou.
2. Šleháme máslo nakrájené na
kostičky. Čím měkčí bude máslo, tím lépe se nám bude krém šlehat. Až bude
z másla měkký krém, přidáme postupně polovinu cukru (opatrně, aby vám
v kuchyni nesněžilo).
3. Poté přidáme 2 lžíce mléka a lžičku vanilkového
extraktu. Nakonec zašleháme postupně zbytek cukru a šleháme ještě přibližně pět
minut (můj šlehač se zpotil, chudák). Výsledek bude světlý, sametový a tuhý
krém.
- Do krému se často přidává gelové barvivo a
to tím způsobem, že se v něm namočí špička párátka, otře do krému a
pečlivě zašlehá. Pokud si koupíte kvalitní barvivo (Wilton, Sugarflair), vydrží
vám velmi dlouho a barvy budou krásně jasné, i když je použijete na pečení.
- Pokud vám buttercream samotný nechutná,
můžete do něj přidat pudink, sýr Philadelphia, který jsem použila tady nebo zdobit cupcakes například
pařížskou šlehačkou.
Teď už ale dáme krém stranou, aby se nám
cupcakes nespálily. Vyjmeme je z trouby a necháme chvíli vychladnout
uvnitř formy, abychom se nespálili. Poté přendáme na rošt podložený hrnečky,
jako na fotce (na které také můžete vidět, jak dopadne cupcake bez pevné
formičky nebo jak vyroste, pokud ho naplníme těstem až po okraj papírového
košíčku).
Nyní si můžeme připravit ozdoby:
Nyní si můžeme připravit ozdoby:
1. Pokud
máme fondant bílý a chceme barevný, obarvíme ho pomocí potravinářského barviva.
Otřeme o fondant párátko namočené v barvivě a vzpomeneme si, jak jsme byli
malí a hráli si s modelínou. Válíme a válíme kuličku, dokud není stejnoměrně
barevná. Poté fondant vyválíme na pečícím papíru posypaném malém množstvím
moučkového cukru.
2. Pomocí vytlačovacích formiček tvoříme ozdoby. Pokud je na
sebe chceme přilepit, použijeme kapku vody. Ozdoby si můžeme připravit předem,
stačí uchovat je v dobře uzavřené plastové krabičce.
Cupcakes už jsou určitě vychladlé, můžeme je tedy ozdobit krémem. Růže z krému je skutečně jednoduchá a efektní:
1. Do cukrářského sáčku vložíme zdobící špičku 1M od Wilton nebo podobnou a naplníme ho krémem. Promasírujeme mezi dlaněmi, aby se krém trochu zahřál a ztratily se vzduchové bubliny. Sáček sevřeme pevně mezi palcem a dlaní a držíme ho vždy svisle.
Cupcakes už jsou určitě vychladlé, můžeme je tedy ozdobit krémem. Růže z krému je skutečně jednoduchá a efektní:
1. Do cukrářského sáčku vložíme zdobící špičku 1M od Wilton nebo podobnou a naplníme ho krémem. Promasírujeme mezi dlaněmi, aby se krém trochu zahřál a ztratily se vzduchové bubliny. Sáček sevřeme pevně mezi palcem a dlaní a držíme ho vždy svisle.
2. Na vytvoření růže je potřeba vytlačit trochu větší množství krému doprostřed a poté vytvořit spirálu směrem ven. Tam, kde je nevzhledný konec růže, tedy na samém okraji, přiložíme ozdobu.
Pokud se vám můj příspěvek líbil a byl vám
užitečný, pokud máte nějaký dotaz nebo je v příspěvku něco špatně, napište
mi komentář.
Přeji úspěšné pečení :-)
Přesně takový postup jsem potřebovala. Podrobný a zároveň jasný!
OdpovědětVymazatJdu na to, drž palce! =)
Doufám, že se povedly ;-)
OdpovědětVymazatPerfektní postup :) !
OdpovědětVymazatDěkuji :-)
VymazatPerfektni postup. Skoda, ze u nas ve meste napriklad fondant asi nikdy nesezenu...
OdpovědětVymazatMockrát děkuji za všechny vaše komentáře :-)
VymazatJá si taky mnohokrát musím objednávat ingredience přes internet, kamenných obchodů moc není. Můžete zkusit udělat domácí fondant, nemám s ním zkušenost, ale předávám recept:
250 g bílých bonbónů marshmallows
500 g moučkového cukru
2 lžíce vody
trochu maizeny
gelové nebo práškové potravinářské barvy
Bonbóny dáme do mísy s vodou (2 lžíce) a necháme rozpustit v mikrovlnné troubě. Na pracovní desku nasypeme cukr a rozpuštěnou hmotu do něj nalijeme. Těsto zpracováváme nejprve špachtlí, abychom se nespálili. Až budou ingredience spojené, posypeme stůl trochou maizeny a těsto vyválíme nepřilnavým válečkem. Válíme a přidáváme maizenu, dokud fondant nebude lepit. Poté vytvoříme kouli, zabalíme do potravinové folie a necháme uležet jeden den v lednici.
Množství je na potažení celého dortu, na ozdoby ho tedy budete potřebovat mnohem menší množství. Na druhou stranu se může uchovávat v lednici až několik měsíců.
Chtěla bych se zeptat na barvení krému a těsta potravinářským barvivem, přeci jen se lépe shání :D kolik se ho dává? A jak se výsledek liší od gelových barviv?
OdpovědětVymazatAkanami
Bohužel nemám s tímto barvivem zkušenosti, kazdopádně gelové je také potravinářské. Pokud myslíte, že to vaše je méně kvalitní, tak ho asi budete muset dát do krému o něco víc, ale přeci jen raději postupně.
Vymazatděkuji za receptík,určitě zkusím a jinak klasické potravinářské barvy z obchodu jsou naprd.Jsou na bázi soli a tedy celej krém pokazí,stejně tak potahovka chytne blbou pachuť. Určitě doporučuji používat barviva nej v gelové formě.Sic stojí o trochu víc,ale kvalitou jsou nesrovnatelná ;-)
Vymazata navíc vydrží dlouho ;) peču už 1 rok a ještě mám barviva víc jak třičtvrtě, a to dělám s bratrem dorty a ták :D
VymazatSuper návod:) Určitě zkusím. Jenom škoda, že v ČR se některé uvedené věci téměř nedají sehnat. Ještěže máme ten Ebay. Mimochodem, našla jsem na něm i ten doporučovaný extrakt z vanilky, takže pokus stále sháníš: http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_odkw=cupcake+Nielsen-Massey&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR0.TRC0.XNielsen-Massey&_nkw=Nielsen-Massey&_sacat=0
OdpovědětVymazatDěkuji za tip :-) Na internetu je několik obchodů, kde se dejí sehnat myslím všechny uvedené pomůcky, ale podívám se na to ;-)
VymazatTaky jsou dva obchody v Brně, a v Praze je určitě :D já bydlím poblíž Brna, takže to problém není ;)
VymazatJee, kde se prosim nachazi ten obchod v Brne?
VymazatDekuji
Super článek, díky za něj! Pekla jsem podle něj o víkendu pro brášku k narozeninám, a cupcakes sklidily ohromný úspěch. Díky moc! ;-)
OdpovědětVymazatMockrát děkuji, jsem ráda, že se povedlo :-)
VymazatCo mám prosím přidat do ozdobného krému, aby byl barevný? :)
OdpovědětVymazatDo krému se přidává potravinářské barvivo, já používám gelové. Prodává se v různých internetových obchodech. Také se dá sehnat práškové, s tím ale nemám zkušenost.
VymazatAhojda,
OdpovědětVymazatzrovna před chvílí jsem je dodělala a už mám dva v sobě! =o) Opravdu recept je parádní, ani to není tak složitý, dělala jsem je poprvé. Jen si potřebuju pořídit pořádné zdobítko, páč mi prasknul pytlík, a tak jsem teď sladká od hlavy až k patě! Když se dnes nezbaští, tak je vezmu zítra k našim, protože táta má dnes svátek.
Děkuji, jsem ráda, že Ti chutnaly :-)
VymazatSkvělý návod, dlouho se odhodlávám udělat je, tak teď vím, jak na to :)
OdpovědětVymazatTak přeji hodně úspěchů a už žádné odhodlávání, je to hračka :-)
VymazatTaké děkuju za skvělý a jasný recept. Těsto je moc dobré, sklidilo úspěch. Jen krém musím doladit do dokonalosti, k té má ještě daleko...;-D Chci se tě zeptat, vždy dáváš do krému Philadelphia?
OdpovědětVymazatDěkuji! Do krému dávám Philadelphia pouze, když chci, aby byl lehčí. Krém je také dobrý s pudinkem, jen se mi občas srazí, také ho musím dotáhnout k dokonalosti :-)
Vymazatprosim a kolik philadelphii davate do buttercreamu??
VymazatRecept na lehký krém zde: http://mistohlavycupcake.blogspot.com.es/2013/11/dynove-cupcakes-s-marcipanem-skoricovym.html :-)
VymazatSkvělý návod :) zítra se na mě chystám, dneska jsem si udělala fondant podle receptu tady v komentářích a je to obrovská piplačka, hlavně to hodně lepí takže to šlo těžce zpracovat, už se těším až se mi odleží a budu moct dělat cupcakes :)
OdpovědětVymazatDěkuji, doufám, že vše dobře dopadlo a měla jsi úspěch :-)
VymazatMáte velmi pěkný blog
OdpovědětVymazatMockrát děkuji :-)
VymazatAle to je pěkný blog! :) prosím, jaký používáte ke špičkám Wilton sáček a je potřeba koupit i ten adaptér:) a jaký? Malá rada pro nadšence: teď koncem roku jde koupit levnější vanilkové lusky. Já je takhle koupila min. rok, podle návodu z internetu naložila do vodky a mám parádní extrakt z vanilky. :D Hana
OdpovědětVymazatDěkuji :-) Bohužel nevím, jakou značku sáčků mám, ale jsou plastové a velmi pevné. Možná z Tescomy by nemusely být špatné. Adaptér vůbec nepoužívám. Děkujeme za tip na domácí vanilkový extrakt, určitě ho vyzkouším!
VymazatAnetko, děkuji za odpověď :D Objednám si špičky od Wiltonu a začátkem prosince budu dělat cupcakes naší Ellince do školy k narozeninám. Mám spoustu nápadů jak je udělat, tak mě držte palce, ať to dobře dopadne :))))) Hana
OdpovědětVymazatDržím palce, dopadne to určitě výborně, jen pozor na převoz, aby se "nepomačkaly". Prodávají se krabice a zde je návod na domácí výrobu: http://www.turnstylevogue.com/2012/11/how-to-carry-those-cupcakes-without-messing-up-your-hard-work/
OdpovědětVymazatskvelý blog. konecne dáka super baba co sa o to zaujíma a vie zaujímavo písat. ja peciem uz asi 3 roky a ked som zacinala tak som nevedela najst ziaden poriadny blog takze vacsinu som sa ucila sama :D mimochodom ak su tu daky geekovia tak je teraz jedna super vlogerka na youtube (najdite si nerdy nummies) ktora je super co sa tyka dekoru. len treba vediet anglinu a je to uplne easy :D
OdpovědětVymazatMockrát děkuji za chválu a za typ :-)
Vymazatsuper recept! Děkuji za typ ;)
OdpovědětVymazatDakujem za recept vyskusam, ale chcem sa opytat ci mi neviete poradit aj ine polevy na capcaky ak ano tak poprosim aj recept lebo v tomto som uplne zaciatocnik velmi pekne dakujem
OdpovědětVymazatMůžete zkusit lehký krém s philadelphiíí: http://mistohlavycupcake.blogspot.com.es/2013/11/dynove-cupcakes-s-marcipanem-skoricovym.html nebo třeba smíchat máslový krém s pudinkem (ten se mi ale většinou srazí). Také je dobrá tvarohová šlehačka (vyšleháte jednu smetanu s cukrem a poté všleháte jeden měkký tvaroh).
VymazatSkvělý návod! Přesný a naprosto jasný, o svátcích vyzkouším - děkuji.
OdpovědětVymazatStrašně moc děkuju, už dlouho chci cupcakes vyzkoušet, ale až díky tvému receptu jsem si řekla, že do toho jdu! :)
OdpovědětVymazatSuper recept, cupcakes se povedly :))
OdpovědětVymazatPáni, to je super postup :-) Chystám se péct cupcakkes tak jsem se chtěla zeptat, kde nakupuješ fondant a ty rlůzné tvořítka a pomůcky a tak? Chci si na to nakoupit nějakou "základní výbavu" + nový zdobící sáček protože ten můj nějak nevydržel nápor vánoc :-D Předem děkuji :-) Denisa
OdpovědětVymazatDěkuji :-) Bohužel nebydlím v Čechách, takže v tomto ohledu Ti nemůžu moc poradit, ale existují internetové obchody, kde pomůcky a ingredience prodávají. Tescoma také začíná mít pěkné věci.
VymazatSuper fakt diky :-3
OdpovědětVymazatSuper práce, moc hezky napsané. Nakoupím vše potřebné a vyzkouším podle Vás. Narazila jsem na recept, jak vyrobit domácí vanilkový extrakt. Zdá se mi to jednoduché, tak proč to nezkusit ;)
OdpovědětVymazathttp://www.apetitonline.cz/tipy-triky/1175-domaci-vanilkovy-extrakt.html
Děkuji za typ, vyzkouším :-)
VymazatAhoj,tento članek se mi opravdu moc líbí,chystám se je udělat tento víkend chtěla jsem se jen zeptat jak dlouho vydrží tyto cupcakes dobré a čerstvé. Děkuji Lenka
OdpovědětVymazatJá skladuji cupcakes v uzavřené nádobě v lednici. Většinou nevydrží déle než 3 dny, protože se sní :-) Ale pozor na fondánové ozdoby, ty mají tendenci se roztékat. Jestli si chceš cupcakes připravit předem, doporučuji mít ozdoby stranou, také v uzavřené nádobě a v suchu, a dodat je maximálně pár hodin předem.
VymazatAhoj, tento recept určitě vyzkouším, akorát se zeptám, jakou velikost mají tyto formičky na cupcakes? 5cm nebo větší? :-) Díky
OdpovědětVymazatZdravím!! Včera jsem vyzkoušela tyto cupcakes dle vašeho receptu :) Musím říct, že se moc povedly,byl to můj první pokud o cupcakes! Přesto se musím zeptat: buttercream jsem dělala jen z másla, bez mascarpone nebo philladelphie a uvedené množství cukru je opravdu velmi mnoho, je to takto správně? Buttercream totiž docela nepříjemně křupe, což si myslím, že je špatně. Použila jsem samozřejmě moučkový cukr, ale i tak se mi zdá, že by křupat neměl. Děkuji za odpověď! :)
OdpovědětVymazatDobrý večer, jsem ráda, že se cupcakes povedly! Buttercream se opravdu dělá z tolika cukru, ale rozhodně by neměl křupat. Buď jste ho šlehala moc krátce nebo je možné, že cukr nebyl dostatečně jemný a prositý. Dopuručuji Vám variantu s Philadelphií http://mistohlavycupcake.blogspot.com.es/2013/08/mrkvove-cupcakes-s-lehkym-kremem.html, ta určitě křupat nebude, ale zároveň má skoro stejně pevnou texturu, jako klasický buttercream.
VymazatSuper! <3
OdpovědětVymazatProsim vas, mne tdn buttercream vobec nestuhol...preco? Miesala som ho asi 15min az nic...nie je taky husty ako mate vy...
OdpovědětVymazatTo je zvláštní, buttercream bývá tuhý už od začátku, právě proto se do něj přidává trochu mléka, aby se v něm lépe rozpustil ten cukr. Máslo nemůže být tuhé, ale také by nemělo být úplně tekuté, a rozhodně ne ohřáté v mikrovlnné troubě. Také s ruznými margaríny se stává, že krém teče.
VymazatSuper blog,krásný design a skvělý recept :3 Ty dortíky vypadají dokonale :3
OdpovědětVymazatÚžasný návod, rozhodně perfektní pro všechny začátečníky! Rozhodně se také nechám inspirovat. Zatím dělám jen "velké" dorty takže ty malé jsou pro mě výzvou :)
OdpovědětVymazatMockrát děkuji :-) Pro mě jsou zase výzvou ty velké dorty, na ty si ještě moc netroufám :-)
VymazatDobrý den, chtěla bych se zeptat k té větě "Prosijeme mouku s kypřícím práškem", jak velké množství tam mám čeho dát?
OdpovědětVymazatDobrý večer, 200 g polohrubé mouky a 1,5 lžičky kypřícího prášku ;-)
VymazatDobrý den, chtěla jsem jen pochválit za super web...
VymazatZačalo to u 2socek...viděla jsem první díl, řekla si:"americká kravina, co naví..." Teď mám pocit, že jsem na ten seroš závislá a jelikož jejich dortíky vypadají tak sladce, byla jsem včera v obchoďáku a nakupovala...dnes je chci vyzkoušet! Sice nejsem nějak extra na sladké, ale myslím, že mě tyhle potvory chytnou a budu je péct na každou příležitost :) držte palec a přeju dál tak sladký cupcakový web
Nějak jsem se začetla do receptů a úžasných fotek, které tady máte, že jsem si ani nevšimla, kolik už je hodin :D. Chtěla bych zkusit tzv. "red velvet cupcake", a všude, kde objevím recept, je k němu také připojen recept na krém ze sýra, mě by ale víc lákal váč buttercream, takže se chci zeptat, jestli by to nebylo úplně odchuti udělat red velvet a k tomu buttercream? Díky moc za váš názor :-), a s přáním hezkého večera, Aneta.
OdpovědětVymazatDobrý den, myslím si, že klasický buttercream se k red velvet také hodí, má lepší konzistenci a lépe se s ním zdobí. Kdybyste nechtěla používat potravinářské barvivo, můžete se inspirovat zde: http://mistohlavycupcake.blogspot.com.es/2013/01/red-velvet-bez-umelych-barviv.html. :-)
VymazatPáni, dneska jsem je zkusila a vážně jsou výborné)) moc bych chtěla poděkovat za tento recept ^^ nic lepšího jsem v životě nejedla! :D
OdpovědětVymazatMockrát děkuji :-)
VymazatUžasný recept, hrozně dobrý :) Děkuju moc ♥
OdpovědětVymazatDobrý den, chtěla jsem se zeptat jesli je mohu polít jen čokoládou?
OdpovědětVymazatNe máslový krém je mrcha rospustil by se
VymazatMáte pravdu, krém by se rozpustil, ale samotný piškot bez krému se může polít čokoládou...i když se to asi běžně nedělá ;-)
VymazatAhoj Anet,
OdpovědětVymazatv prvom rade, fakt super blog aj navody :) dnes som skusala tieto vanilkove no a mam taky ten plech na 24 muffinov, kosicky som naplnila do tych 2/3 a predstav si,ze mi cesto islo hore do spicata :( nevies cim to mohlo byt? inak krem sa mi celkom podaril, aj ked na moj vkus je prilis sladky, tak nabuduce budem vediet, ze menej cukru :) no a to zdobenie :D buduci tyzden chcem skusit tie pomarancove, ak sa mi podari zohnat ten cukor :) inak, chcela som sa opytat, ake muky mozem pouzivat, ak by som chcela robit bezlepkove? dakujem :)
Ahoj, mockrát děkuji :-) To opravdu nevím, do špičata se mi ještě nepodařily :-) Každopádně spičku můžes odkrojit, jestli Ti vadí při zdobení. Krém je hodně sladký, proto doporučuji ten s Philadelphií, i když zase tak pěkně nedrží: http://mistohlavycupcake.blogspot.com.es/2013/08/mrkvove-cupcakes-s-lehkym-kremem.html
VymazatBezlepkové jsem ještě nikdy nepekla, poradí někdo? Také bych je ráda zkusila, jakmile budu mít čas, vrhnu se na to :-) Nejraději používám menší formičky (horní průměr 7 cm, spodní 4,3 cm), mám radši, když jsou cupcakes menší a je jich víc, kdo chce další, ať si přidá :-)
Ahoj, včera jsem zkusila udělat bezlepkové a byly super :-). Pokud chcete někdo zkusit tak použijete 100 g Doves Farm samokypřící + 100 g Doves Farm rýžové a vynechte kypřící prášek. Bezlepkovému pečení zdar :-). Jitka
Vymazata este som sa chcela opytat, ze ake velke formicky vlastne pouzivas? :) dakujem
OdpovědětVymazatDobrý den, chtěla jsem se zeptat, to jsou opravdu přímo formičky na muffiny? Zrovna dnes jsem shanela formičky na cupcakes a nemohla jsem je sehnat.
OdpovědětVymazatDobrý den, ano, já používám silikonové na muffiny, občas je mívají v Tchibu. Myslím, že by to neměl být problém je sehnat, má je i Tescoma, nejsou sice oddělené, ale to nevadí, naopak je to pohodlnější.
Vymazathttp://www.tescoma.cz/peceni/formy-a-plechy/delicia-silicone/629350-forma-12-muffinu-delicia-silicone
Nadherne! Viete mi poradit ako v buttercream-u rozslahat cukor, aby ho tam nebolo citit ako piesok? Je to vobec mozne?
OdpovědětVymazatCukr by měl být co nejjemnější, prositý a krém by se měl šlehat opravdu hodně dlouho. Nezapomeňte přidat 1-2 lžíce mléka. Také mám zkušenost, že když křupe a nechá se odležet, tak se cukr rozpustí a nekřupe. V lehčí variantě nekřupe nikdy: http://mistohlavycupcake.blogspot.com.es/2013/08/mrkvove-cupcakes-s-lehkym-kremem.html
VymazatSUPER! Nikdy jsem cupcakes nepekla a tohle je skvelý postup!!
OdpovědětVymazatAnetko, mockrát děkuji :-)
VymazatÚžasné. Už jsem se několikrát pokoušela o Cupcake a vždy z toho vyšel Muffin nebo hmota podobná bábovce. Jen jsem místo vanilkového extraktu použila vanilkový lusk a jako krém ganache z bílé čokolády... LUXUS!! :) Musím zkusit i vaše další recepty :)
OdpovědětVymazatAle bábovka a muffin jsou přece taky dobré :-) jde spíš o tu velikost, muffin z formy přetéká a cupcake by měl být pěkně rovný, aby se dobře zdobil. S vanilkou přímo z lusku a s ganache musely být vážně luxusní, mňam :-)
VymazatAhoj, chci se zeptat, jestli je třeba lepší, udělat si krém na zdobení den předem, aby nebyl moc tekutý?
OdpovědětVymazatAhoj, to bych neřekla, buttercream je dost tuhý sám o sobě. Může se dát do lednice na chvíli, ale na celý den ne, to by se s ním ani nedalo zdobit. U krému z cream cheese to také nedělám a neteče. :-)
VymazatMoc pěkný návod, měla bych však jedno mínus, kterým je to, že vždy když čtu postup, tak musím scrollovat nahoru, abych věděla, co kam čeho dát. Pak bych se ale chtěla zeptat, když mi buttercream vznikl hrozně moc sladký, jak to mám "zmírnit"?
OdpovědětVymazatDěkuji za připomínku, souhlasím s vámi, že to není zrovna pohodlné. Polepším se :-) Jestli je krém hodně sladký, tak do něj můžete přidat trochu cream cheese anebo možná malinko soli, to jsem nikdy nědělala, ale vím, že se to používá u karamelizovaného kondenzovaného mléka.
Vymazatteprve to budu s kámoškou skoušet ale už se těším
OdpovědětVymazatAhoj, tento recept je naozaj výborný a chutný, ale mala by som jednu otázku: Po vymiešaní buttercreamu je v ňom cítiť dosť cukru a rýchlo sa topí...ako je možné že tvoj je taký krásny tuhý? Vopred ďakujem za odpoveď :).
OdpovědětVymazat