Stránky

čtvrtek 24. ledna 2013

Stínovaný dort z limoncella

Po zhlédnutí filmu Django se velmi ráda vracím do mého růžového dortového království. Ovšem i tady jde do tuhého. Budeme se tedy snažit nechat vtípky stranou a soustředit se na pečení. Pokud vám stále nedochází dramatičnost situace, představte si znělku z Mission Impossible nebo se podívejte na toto video:

                         

Budeme totiž péct modrý ombré dort. Pokud nevíte, co je to ombré, můžete se podívat na moji sbírku na pinspire. Je to vlastně obyčejné stínování, velmi moderní v přípravě dortů. Já jsem upekla ombré piškoty, udělala ombré krém a ombré girlandu. Pokud by toho ombré na vás bylo moc, můžete udělat třeba jen stínované piškoty nebo frosting (zdobení krémem).
 

Recept je podle Peggy Porschen.

Budeme potřebovat:

Na piškot:
  • 200g másla v pokojové teplotě
  • 200g cukru krupice
  • 200g polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 4 vejce
  • jemně nastrouhanou kůru ze dvou citronů

Na sirup:
  • 150ml vody
  • 150ml cukru krupice
  • 50ml limoncello
Na krém:
  • 300 g másla v pokojové teplotě
  • 300 g icing sugar nebo práškového cukru
  • pár kapek citronového aroma, mělo by být přírodní
  • 2-3 lžíce mléka
  • gelové barvivo (já jsem použila Sky Blue od Wilton)
Na ozdobnou girlandu:
  • 2 dřevěné špejle
  • průhlednou nit, cca 15 cm dlouhou
  • čistý igelitový sáček
  • bílou čokoládu, cca 50 g
  • barvivo, které jsme použili na krém 



Piškoty a sirup:

1. Předehřejeme troubu na 170° C. Vymastíme tři formy na vrstvený dort o průměru 15 cm (nebo obyčejnou formu na dort, s tím, že piškot nebude mít barevné odstíny, budeme ho krájet na tři části a čas pečení se zdvojnásobí.)

Čau sousedi, co máte dnes ke kafi u vás?



2. Šleháme máslo s cukrem, dokud nevznikne světlý objemnější krém. Za stálého šlehání přidáme vejce a citronovou kůru. Prosijeme mouku s práškem do pečení a přidáme do těsta. Šleháme, dokud se všechny ingredience nespojí.

3. Jednu třetinu těsta nalijeme do první formy. Zbytek obarvíme barvivem, tak abychom dosáhli světlejšího odstínu (u gelových barviv Wilton, které používám, stačí namočit v špičku párátka, otřít ji o těsto a pečlivě vmíchat). Půlku obarveného těsta nalijeme do druhé formy. Do zbylého, už lehce obarveného těsta přidáme barvivo, dokud nezískáme žádaný odstín a naplníme jím poslední formu. Pečeme přibližně 20-25 minut nebo dokud špejle, kterou zapíchneme do piškotu, nezůstane po vyjmutí čistá.

4. Zatímco se pečou piškoty, připravíme sirup. V hrnci dáme vařit vodu s cukrem. Necháme vařit, dokud se cukr nerozpustí. Poté necháme lehce vychladnout a přidáme limoncello.

5. Vyjmeme piškoty z trouby a necháme je chladnout přibližně deset minut. Propícháme je špejlí a potřeme sirupem. Poté vyndáme z formy a necháme úplně vychladnout.



Nyní připravíme buttercream:
 

1. Šleháme přibližně minutu máslo a postupně do něj přidáváme půlku práškového cukru. Poté přidáme mléko s citrónovým aroma a zbytek cukru (opět postupně). Šleháme dalších 5 minut, dokud krém nezesvětlá, nezvětší svůj objem a nezíská texturu podobnou zmrzlině. Zatím krém nebudeme barvit.


Následuje sestavení piškotu:

1. První piškot – nejsvětlejší nebo nejtmavší, záleží na vašem vkusu - umístíme na kartonovou podložku pod dorty. Můžeme si ji vyrobit tak, že vytřihneme z kartonu kruh s o něco větším průměrem než je dort a obalíme alobalem.  Pokryjeme piškot rovnoměrnou vrstvou krému a přiložíme druhý, středně obarvený piškot. Stejně pokračujeme i s třetím piškotem.

2. Pomocí špachtle pokryjeme celý dort tenkou vrstvou krému a dáme ho chladit do lednice. Po půl hodině vyjmeme dort z lednice a naneseme další, ne příliš silnou vrstvu krému. Dáme opět na chvíli do lednice.


Teď je na řadě zdobení dortu:

1. Zbylý krém rozdělíme do tří misek. První část necháme bez barviva. Druhou a třetí část krému obarvíme tak, aby měly stejnou barvu, jako piškot.

2. Můžete zdobit dort od nejtmavšího k nejsvětlejšímu nebo naopak, podle toho, jak jsme umístili piškoty. Naplníme cukrářské sáčky s kulatou hubičkou krémem. A zdobíme pomocí špachtle nebo kávové lžičky, kterou namáčíme do horké vody a následně osušíme, podle následující fotografie nebo videa:


 
(nejdůležitější část začíná v 2:50 minutě).

Ozdobený dort dáme chladit do lednice a připravíme čokoládovou girlandu:

1. V mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni necháme rozpouštět čokoládu.

2. Naměříme, jak dlouhou chceme mít nit (záleží na průměru vašeho dortu). Vrchní část špejlí lehce nařízneme a vložíme do nich nit. Řez by měl být velmi úzký, aby v něm nit držela bez potřeby použití lepidla.

3. Girlandu rozložíme na pečící papír, tak aby nit byla dobře natažená, můžeme špejle zajistit něčím těžkým.

4. Rozpuštěnou čokoládu rozdělíme do tří malých částí a obarvíme tak, aby měla stejné odstíny jako dort.


5. Sáček naplníme nejdříve nejsvětlejším odstínem (tedy neobarvenou čokoládou) a ustřihneme velmi malou část špičky. Čím menší, tím větší detaily můžeme nakreslit.

6. Kreslíme vločku tak, aby do její horní části zasahovala průhledná nit.

7. Sáček naplníme tmavším odstínem čokolády a takto pokračujeme. Vločky můžeme ozdobit perličkou nebo jedlými třpytkami.

8. Hotovou girlandu necháme velmi dobře zaschnout na chladném místě. Poté opatrně odloupneme vločky od pečícího papíru a girlandu zapíchneme do dortu.

Dnes už se s vámi ani nerozloučím, protože teď vypadám asi takto:


Žádné komentáře:

Okomentovat