Stránky

čtvrtek 13. března 2014

Tiramisu cupcakes

O víkendu jsem mohla jít na nudný kongres ve škole nebo na cukrářský veletrh. Hádejte, co jsem si vybrala... kongres! Pořád se tomu divím, ale smutek už mi zahnaly tiramisu cupcakes (rady, že se nemáme odměňovat sladkým, si moc k srdci neberu). 
 
 
Hledala jsem těsto, které by se na tiramisu hodilo nejvíce a rozhodla jsem se pro génoise. Jedná se o vlhký a nadýchaný piškot, do kterého se nepřidává kypřící prášek. Já jsem se tak bála, že jsem ho tam půl lžičky přidala :-)


Ingredience na 12 cupcakes:
  • 100 g hladké mouky
  • 40 ml mléka
  • 140 g cukru krupice + cca 6 čajových lžiček na posypání
  • 45 g másla
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém:
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 60 g práškového cukru

A ještě budeme potřebovat:
  • 50 ml silné kávy
  • 1 lžíci mandlového likéru (Amaretto)
  • kakao na posypání 
 

Postup:

1. Předehřejeme troubu na 180° C. Připravíme si formy na cupcakes, které vyložíme papírovými košíčky. Prosijeme mouku s kypřícím práškem a solí. Dáme stranou.

2. Ohříváme mléko s vanilkovým extraktem. Až začne vařit, dáme ho stranou a necháme v něm rozpustit máslo. Necháme vychladnout.

3. V nádobě nad párou zahříváme cukr. Přidáme vejce a žloutky a mícháme bez přestání asi 6 minut, dokud se směs nespojí. Nesmíme přestat míchat, aby se vejce nezačala vařit.

4. Odstavíme z vodní lázně a šleháme, dokud nezískáme světle žluté nadýchané těsto.

5. Prositou mouku rozdělíme na tři části, které postupně a krátce všleháme do těsta.

6. Tuto směs vmícháme (nešleháme) do vychladlého mléka s rozpuštěným máslem.

7. Rozdělíme těsto do formiček, které naplníme do dvou třetin. Navrch nasypeme půl lžičky cukru. (Tohle je můj nápad, originální génoise se cukrem nesype. Chtěla jsem jen dosáhnout co největší podoby s cukrářskými piškoty.) Pečeme přibližně 20 minut.


Krém:

1. Ušleháme smetanu a dáme stranou.

2. Šleháme mascarpone s cukrem.

3. Obě směsi smícháme, už nešleháme.

 
Zdobení:

1. Připravíme si kávu, kterou smícháme se lžící Amaretta.

2. Pomocí širší strany cukrářské hubičky vykrojíme prostředek piškotu.

3. Vzniklý otvor naplníme lžičkou kávy a krémem. Přiklopíme vykrojeným piškotem.

4. Zdobíme pomocí cukrářského sáčku a hubičky.

5. Posypeme kakaem.



Cupcakes se skladují v lednici. Piškot si můžete připravit předem a zdobit až v den podávání.
 
Přeji vám úspěšné pečení! 

Pokud se vám příspěvek líbil a byl vám užitečný, máte-li nějaký dotaz nebo je-li v příspěvku něco špatně, napište mi prosím komentář.

Chcete-li se dozvědět o nových příspěvcích jako první, dejte mi like zde. 
 

6 komentářů:

  1. Tak tyhle vypadaji uzasne:-) no i ty ostatni na blogy, ale tyhle me nejak navnadily k tomu, abych ti napsala. Cupcakeum moc fandim a ty je delas uzasne! Skoda, ze je nemuzeme pres blog i ochutnat, abych zjistila, ktery je ten nejlepsi.
    Jeste me zajima, ktere cupcakes jsou skvele i druhy den. Mam totiz problem, ze kdyz je pecu, jsou dobre jen ten den po upeceni a druhy uz jsou gumove....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji :-) Těžko říct, jaké jsou nejlepší, například http://mistohlavycupcake.blogspot.com.es/2014/02/cokoladovo-tvarohove-cupcakes-se-slanym.html jsou vynikající a určitě ti "nezgumovatí", protože jsou tvarohové. Také mrkvové jsou moje oblíbené :-) Je to zvláštní, mě se to nikdy nestalo, vydrží dobré několik dní... zkusím zjistit, čím by to mohlo být.

      Vymazat
  2. Ahoj. Vypada to skvele a tesim se az to vyzkousim. Jen jsem se chtela zeptat,z ceho je ta kulicka uplne nahore..vypada to vazne fantasticky. Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji, chutnaly ale líp než vypadalaly :-) Ta kulička jsou arašídy obalované v čokoládě, myslím, že se to v Čechách prodává v obchodech se sušeným ovocem. Také se často používají Maltesers.

      Vymazat
  3. Dobrý den, včera jsem upekla
    Výborný. Musela jsem nenápadně schovat 3kousky pro kolegyně do práce. Jen se zaprášilo. Jen teda hsem zřejmě levá na zdobení. Krém jsem udělala, ale asi nějak málo... Rozhodně to nevypadalo jako ty Vaše krásy ;-). Mockrát děkuji za recept, o víkendu zkusím další. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se povedly :-) Ono to zdobení chce trpělivost a hlavně kvalitní cukrářské špičky, žádně plastové. Já používám zásadně špičky od Wilton a plastový jednorázový sáček. S tím to jde raz dva :-)

      Vymazat