Stránky

pondělí 12. května 2014

Latte macchiato cupcakes

Jak jistě víte, za každou cenu se snažím být pozitivní. Jde to ale těžko zejména, když zkouškové klepe na dveře, já nic neumím a každou chvíli se mě někdo ptá, kdy mám první nebo další zkoušku (můj dědeček se mě na to ptá obvykle i těsně po zkouškovém). Další problém je v promoci, kterou už mám za sebou, ale jen málokdo chápe, že tady ve Španělsku se jedná pouze o symbolický akt, asi jako maturitní ples. Je to spíš taková poslední pařba před posledním zkouškovým. Dědeček si proto myslí, že školu už mám hotovou a zkouškové už nebude. Když ho vyvedu z omylu, většinou si viditelně oddychne nebo se mě ptá, jestli náhodou už nedělám doktorát. Na přítelovu babičku ale nemá, ta se mě zase ráda a často ptá, jestli jsem tu promoci udělala a jestli z ní mám dobrou známku. Na vysvětlování už nemám sílu, tak s úsměvem a hrdě říkám, že známku mám výbornou.

Někdo mě ale chtěl připravit i o ten zbytek optimismu a při promoci se za mnou na obrazovce objevil obrovský úryvek z dramatu Život je sen:



Ó, běda mi, já nešťastník, ó, běda!
Řekni mi, ty v nebesích,
mám-li věřit vlastním očím
a jaký jsem spáchal zločin?
To, že jsem? Já, živočich?
Narodit se, to je hřích
a já se ho dopustil,

tvá je pomsta za pár chvil,
ukrutná a odvěká:
největší hřích člověka
je to, že se narodil.
 

CALDERÓN DE LA BARCA, Pedro: Život je sen. Překlad Vladimír Mikeš, Praha: Odeon, 1981.

Já se ale nedám, i když to pravděpodobně bude stát život všech dvanáct latte macchiato cupcakes :-)


 Těsto (na 12 cupcakes):
  • 2 vejce
  • 120 g cukru  krupice
  • 60 ml oleje (např. jemného olivového)
  • 40 ml mléka 
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečení
  • 1 kávová lžička vanilkového extraktu
  • 20 ml silné kávy (studené)
  • 1 kávová lžička kakaa 




Postup:

1. Předehřejme troubu na 175°C a připravíme si formičky, které vyložíme papírovými košíčky.

 
2. Šleháme vejce s cukrem, dokud nevznikne pěna. Všleháme olej, mléko a vanilkový extrakt.

3. Prosijeme mouku s kypřícím práškem a všleháme ji postupně do těsta. (Já ji všlehávám asi natřikrát.)

4. Plníme formičky, ale pouze do jedné třetiny!

5. Do zbylého těsta prosijeme a vmícháme kakao a nesmíme zapomenout přidat kafe, jinak bychom mohli přejmenovat recept na cacao macchiato :-)


6. Kávové těsto navrstvíme opatrně lžící na světlé těsto, tak aby se nesmíchala. Košíčky by měly být naplněny přibližně do dvou třetin.

7. Pečeme asi 20 minut, prvních 15 zkusíme neotvírat troubu:-) Těsto je upečené, když do něj zapíchnete párátko a po vytažení zůstane suché. Zatímco naše cupcakes-polotovary chladnou, připravíme krém.



Já jsem na zdobení rozmrazila buttercream, který mi jednou zbyl. Jak vidíte na fotografiích, textura nebyla ideální, ale chuťově byl dobrý. Recept na buttercream najdete zde.

Cupcakes jsem krémem potřela a pomocí párátka a rozpuštěné čokolády jsem nakreslila ornamenty, které se běžně vytváří sirupem v mléčné pěně. Poté jsem ozdobila zbytkem krému a malou kulatou cukrářskou špičkou.



Pokud se vám příspěvek líbil a byl vám užitečný, máte-li nějaký dotaz (který se ale netýká zkouškového ani promoce:) nebo je-li v příspěvku něco špatně, napište mi komentář.

Chcete-li se dozvědět o nových příspěvcích jako první, dejte mi like zde.

Přeji vám sladký týden ^_^

4 komentáře:

  1. Ahoj Anetko, tak to bych si nechal líbit k dobrému capuccinu. Kdo dělal kávu u Tebe? T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj T. :-), kávu jsem dělala já, ale tak dobrá, jako od Tebe nebyla :-( A spadla mi pěna.

      Vymazat
  2. Tedy, ty máš školu ve Španělsku? :O Tak to máš můj největší respekt a obdiv. Měli jsme na škole španělštinu a upřímně mi to přijde jako jeden z nejtěžších jazyků. :D :) Tak snad tu školu zvládneš dobře.
    Cupcakey jako obvykle nádherné, líbí se mi originální zdobení a dekorace v podobě kávy. :3 Miluju latté a s takovým dobrým cupcakem by bylo ještě lepší! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Em Zet, děkuju, ale není to tak hrozný, je to určitě jednodušší, než čeština pro cizince :-D Latté taky miluju, ve Španělsku ale mají neuveřitelně hnusný kafe a latte dělají jen ve Starbucks :-( :-D Koukala jsem, že jsi letos maturovala, tak doufám, že už si užíváš prázdniny :-)

      Vymazat