Stránky

středa 17. dubna 2013

Upeč si lízátko 1.: CAKE POPS!

Nedávno měli v Tchibu speciální přístroj na pečení cake pops, pro mě ale jejich kouzlo spočívá především v tom, že se vyrábí ze zbytků a jsou tím pádem superlevné. Pokaždé, když mi zbyde krém a piškot, dám je do mrazáku a postupně k nim přidávám další a další zbytky (pokud se jedná a stejné nebo dobře kombinovatelné druhy).


Já jsem měla těsto na cake pops připravené už nějaký ten pátek, ale nemohla jsem je udělat vždy ze stejného důvodu. Neměla jsem čokoládu. Tedy měla, ale vždy jen velmi krátce. Nevím, a ani nechci vědět, kolik čokolády jsem ztratila, zapomněla u kasy, omylem vyhodila, (čti snědla) během posledního měsíce. Naštěstí mě to už přešlo a tady je výsledek:


Cake pops jsou velmi jenoduché, ale je potřeba znát pár základních pravidel. Jinak se z nich stanou profesionální skokani nebo spíše padači ze špejle.

Budete potřebovat:
Piškot
Krém (buttercream, cream cheese frosting nebo jen samotný cream cheese, jako třeba Philadelphia)
Špejle
Čokoládu
Jedlé ozdoby
Floristickou hmotu nebo polystyren

Postup:
1. Nastrouháme piškot a postupně přidáváme krém. Množstí vždy záleží na piškotu, je-li sušší, budete muset přidat více krému a naopak. Pomocí vidličky nebo šlehače (já hlasuji pro šlehač) zpracujeme piškot s krémem, dokud nezískáme lepivé těsto, z kterého můžeme vytvořit kuličky bez drobků nebo prasklin.

Nezapomínejte, že čokoláda je velmi sladká, máte-li sladký piškot, můžete použít místo krému cream cheese.



2. Z těsta odebíráme stejné části a tvoříme z nich hladké kuličky.

3. Hotové kuličky dáme na 2-3 hodiny chladit do lednice (nebo na kratší dobu do mrazáku). Nevychlazené kuličky padají ze špejle!

4. Rozpustíme dostatečné množství čokolády. Můžeme ji rozpustit ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. 

Na cake pops se často používají Candy Melts, čokoládové čočky s různými příchutěmi a barvami. Jejich složení ale není ideální a nemám s nimi dobrou zkušenost. Upřednostňuji proto čokoládu. Čokoláda má tu nevýhodu, že se nemůže obarvit běžným gelovým barvivem, je potřeba barvivo na olejové bázi. Prodává je například Wilton.


5. Namočíme špičku špejle do čokolády a napíchneme na ni kuličku. Nepropichujeme kuličku celou, ale maximálně do poloviny, jinak nám ze špejle spadne. Čokoládu, která udrží pohramadě kuličku se špejlí, necháme ztuhnout cca 10 minut v lednici ve vertikální poloze. Ideálním pomocníkem na sušení cake pops je floristická aranžovací hmota nebo polystyren.


 6. Čokoládu necháme opět trochu zahřát a obalujeme v ní kuličky. Pokud chceme cake pops ozdobit perličkami nebo podobnými ozdobami, které nejsou příliš těžké, zdobíme, dokud ještě čokoláda nezaschla. Pokud máme nějakou těžší ozdobu (fondánovou nebo jinou příliš velkou), počkáme, až čokoláda ztuhne. Ozdobu poté přilepíme pomocí malého množství čokolády. Zabráníme tak popraskání čokolády nebo sklouznutí ozdoby.


7. Hotový cake pop zapíchneme opět do floristické hmoty nebo polystyrenu a necháme zaschnout v pokojové teplotě. Pozor, aby se cake pops vzájemně nedotýkaly, to oni rádi, tak je hlídejte :-)



Přeji vám málo cake pops skokanů a dobrou chuť!


Pokud se vám můj příspěvek líbil a byl vám užitečný, pokud máte nějaký dotaz nebo je v příspěvku něco špatně, napište mi komentář.



Chcete-li se dozvědět o nových příspěvcích jako první, dejte mi like zde.

15 komentářů:

  1. Ahoj, a proč my jsme s tatínkem dostali jen dort ze zbytků, když umíš takové pěkné věci?

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, zkoušela jsem cake pops z bezlepkových piškotů a podařilo se mi to :)). Je to perfektní recept.

    OdpovědětVymazat
  3. Chválim túto stránku veľmi. Som veľká milovníčka pečenia a strašne rada pečiem. hlave muffiny. Už dlho som hladala stránku na takúto tému. Ďakujem za skvelé nápady. Zároveň sa mi aj všetky tie veci nechcú robiť keď viem, že sa doma hneď spapajú a moja ťažká práca okamžite skončí v bruchu mojej rodinky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Lepší, když se hned spapají, než aby zbyly, ale schovej si také něco pro sebe :-)

      Vymazat
  4. Zdravím, fajn stránka :) budu zkoušet podle vašeho receptu. Ovšem mám jeden dotaz - musím s časových důvodů dělat 1.den a oslavenkyni podávat až 3. den. Máte zkušenosti jak budou cake pops vypadat? Nemělo by jim to snad uškodit, když budou dvě noci v lednici, že ? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že by jim to nemělo uškodit, já je také mívám pár dní v lednici. Pozor ale na fondánové ozdoby, ty bych raději nepoužívala, mívají tendenci se tak nějak roztékat. Raději použijte ozdoby z jedlého papíru a cukrové sprinkles. Ať se líbí a chutná :-)

      Vymazat
  5. odkial mas tie krasne ozdobky, tie priesvitne ruzove?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou to ozdoby z jedlého papíru, vyrábí je Dr. Oetker, ale už si nepamatuji, kde jsem je koupila, myslím, že v Čechách v Kauflandu.

      Vymazat
  6. prosím Ťa, čo to je za krúžok medzi cake pops a špajdličkou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je čokoláda, napřed se špejle namočí v čokoládě a napíchne se cake pop. Nechá se zaschnout a až poté se může celý cake pop namáčet v čokoládě. Kdybys tento krok vynechala, cake pop by při namáčení ze špejle spadl.

      Vymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat