Stránky

čtvrtek 15. listopadu 2012

Jak kreslit na piškot (arctic roll)


Pokud se vám obyčejná roláda zdá pro návštěvu nebo nějakou speciální příležitost nudná, anebo máte chuť a čas si s ní vyhrát, inspirujte se zde nápadem blogerky SandeeA z http://www.larecetadelafelicidad.com/. Běžný arctic roll (typický anglický, prý „poněkud staromódní dezert“) se dělá se zmrzlinou, já jsem přizpůsobila recept ročnímu období a naplnila ho čokoládovo-tvarohovým krémem.


Co se týče celého konceptu, můžete nahradit kakao moukou a přidat barvivo. Rozmyslete si, jaká barva se bude hodit k náplni nebo zavařenině (já se budu příště rozhodovat podle toho, jak barevné kapičky a skvrny se mi hodí na dekoraci kuchyně, stropu, podlahy, dlaždiček, rukou, oblečení, utěrek apod… nebojte, barvivo je omývatelné.

 
Pomůcky:

  • Čistý igelitový sáček 
  • Šablonu se vzorem pro dekoraci piškotu, vytištěnou nebo nakreslenou
  • Plastová lahev, ne příliš široká

Těsto na ozdobení piškotu:
  • 1 bílek
  • 20 g kakaa
  • 20 g polohrubé mouky
  • 30 g cukru krupice
  • 30 g másla
Piškot:
  • 4 vejce
  • 120 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli 
Náplň:
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • cukr krupice podle chuti, cca 4 lžíce
  • želatina
  • 150 g mléčné čokolády
  • ovoce podle chuti, například banány
Zavařenina podle chuti


1. Připravíme želatinu podle návodu. Každopádně by se neměla vařit, pouze nechat nabobtnat ve vodě, zahřát, trochu vychladnout a použít. Tvaroh smícháme do hladka s cukrem, přidáme ušlehanou šlehačku a za stálého šlehání přidáváme rozpuštěnou mléčnou čokoládu a poté ještě teplou želatinu.

Poznámka: Osladíme podle chuti a podle toho, kolik a jak moc sladké čokolády jste použili, nezapomeňte ale na zavařeninu, takže to raději se slazením nepřehánějte (musíte-li si po ochutnání krému otevřít sáček brambůrků, jako já, tak už raději nepřislazovat:-).

2. Plastovou láhev s uříznutým hrdlem, tak aby se do něj vešel banán, naplníme krémem (použila jsem krásnou Solan de Cabras, kterou si občas kupuji do školy a doplňuji pak po celý měsíc vodou z kohoutku:-). Vložíme banán (oloupaný nebo ne – dle chuti:). Pečlivě zabalíme, uložíme do lednice a: a) chodíme se dívat každých 5 minut, jestli krém tuhne nebo b) počkáme několik hodin, resp. do druhého dne.

3. Nyní si připravíme těsto na dekoraci piškotu. Smícháme rozpuštěné máslo s cukrem, bílkem, moukou a kakaem. Dobře promíchanou směsí naplníme igelitový sáček, kterému poté ustřihneme malou část špičky a dáme na chvilku do lednice.

4. Na plech položíme nejprve šablonu a poté pečící papír. Pomocí naplněného sáčku obkreslíme vzor šablony. Vložíme naše hotové dílo do mrazáku a vrhneme se na přípravu piškotu.


 

5. Šleháme vejce s cukrem, dokud nezískají bílou barvu a ztrojnásobí svůj objem (přibližně 10 minut). Poté přidáme mouku a sůl a lehce promícháme vařečkou. Pokud je těsto příliš husté, přidáme trochu vlažné vody, na plechu se totiž nesmí roztírat, rozmazala by se nám dekorace.

6. Vyndáme plech se zmrzlou dekorací a zalijeme těstem. Pečeme cca 15 minut při 170 stupních.

7. Rozřízneme láhev se ztuhlým krémem tak, abychom ho mohli rychle vyndat, nejlépe uřízneme i dno. Hotový piškot vyjmeme z trouby, překlopíme na vlhkou utěrku a odstraníme pečící papír. Nyní uvidíme, jak se nám vydařil vzor. Vám určitě, když jsem to zvládla i já. Opět překlopíme, rychle potřeme zavařeninou, doprostřed položíme ztuhlou náplň a zavineme.




Hotovo!

Poznámky:
Použila jsem jeden banán, ale doporučuji použít dva nebo tři, náplň pak není tak „nudná“.

Pozor, aby láhev nebyla příliš široká, ta moje byla a musela jsem náplň trochu okrajovat.
Těsto na piškot i na zdobení, náplň, ovoce i zavařeninu můžete obměňovat podle chuti, ročního období a fantazie. Co třeba citrónový piškot s růžovou dekorací, malinovou zavařeninou, vanilkovým tvarohem a malinami?
Pokud se vám můj příspěvek líbil a byl pro vás užitečný, máte-li nějaký dotaz nebo je v příspěvku něco špatně, napište mi komentář.

Chcete-li se dozvědět o nových příspěvcích jako první, dejte mi like
zde.


A to je pro dnešek vše. Mějte se krásně :-)

3 komentáře:

  1. Dobrý den, v receptu na těsto na zdobení je uveden bílek, který poté nepřidáte????

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý večer, děkuji za upozornění, bílek přidám, ale zapomněla jsem to napsat. Doufám, že takových chyb nebude moc :-)

    Místo hlavy Cupcake

    OdpovědětVymazat
  3. výborný nápad s tou náplní v plastové láhvi, fakt super

    OdpovědětVymazat